събота, 25 март 2017 г.

Домът на Едит Щайн във Вроцлав (Бреслау). Едно посещение

   
Домът на Едит Щайн във Вроцлав бе сред културните ми посещения преди няколко седмици в Полша. Съвсем случайно разбрах, че е родена в този град и се оказа, че съм на правилното място, за да се отправя по следите на феноменологичната история. Всъщност текстове на Щайн съм чел твърде малко, винаги съм я възприемал по-скоро като асистентката и секретарка на Едмунд Хусерл, на която й е дошло в повече да се занимава с неговите постоянни започвания и уводи във феноменологията и е решила да отиде в манастира на Кармелитките. На пръв поглед нещата звучат дори леко банално – в едно смутно време, когато националсоциализмът набира все по-голяма популярност в Европа, е някак логично да се откъснеш от академичната среда (особено, когато си с еврейски произход) и да намериш обежище на едно по-спокойно място.

Зад тривиалната история обаче се крие много по-интересен живот. Бих казал дори, в пъти по-разнообразен откъм дейности, занимания и интереси от редица популярни имена и съвременници на Едит. Това бе и първият факт, с който се сблъсках докато четях различните информационни табели за живота й.

Къщата се намира недалеч от центъра на Вроцлав. Дотам се стига с трамвай за около 15 минути или някъде към 9 спирки. Точният адрес е Nowowiejka 38. Там ще ви посрещнат основно три жени, които се занимават с архива на Едит. Основните езици, които ползват са английски и полски. Една от жените (по-скоро момиче) говори немски. Къщата е отворена за посещения и след като попитате любезно дали може да видите и стаите, в които са живели семейство Щайн, няма да имате никакви проблеми те да ви бъдат показани заедно с кратка история около някои факти от животана Едит и нейната майка.

Домът на Едит Щайн във Вроцлав на Nowowiejka 38
Освен, че следва в Гьотинген и Фрайбург, Едит учи също така и в университета в Бреслау. Последният е отворен за всички любопитни туристи и предлага една особена атмосфера, в която да се потопите. Добре ще е да знаете полски, защото хората там са любезни и могат да ви разкажат много допълнителна информация, която трудно ще откриете в интернет. Университетът се намира в старата част на града (на около 100-ина метра от него, в една малка уличка, ще намерите и плоча, посветена на друг известен жител на Бреслау - Кристиян Волф). 


Домът на семейство Щайн е отворен както за посетители, така е и място за различни конференции. Именно от конферентната зала се открива изглед към улицата, където и днес минава трамвай. Жената, която бе и мой гид, ми разказа за силната връзка между Едит и нейната майка. Всеки път, когато дъщеря й заминавала на някъде, тя взимала трамвая, минаващ пред улицата, а майка й сядала на прозореца, за да я изпрати и да й помаха за довиждане. 
От мебелировката на къщата са запазени само шкафове с книги, които са допълнени с рамки със снимки на различни членове на семейството и някои от приятелите и интелектуални колеги на Едит. Самата тя е живяла в малка и преходна стая. Онова, което днес може да порази всеки "модерен" човек е именно липсата на пространство и усамотение, в които тя на практика е живяла. Съседната стая е тази на майка й. В този видео клип ви предлагам и кратка разходка в стаите на двете жени. Нямам представа дали религиозната атмосфера (първата стая, с която видеото започва, е тази на Едит) е доминирала и тогава в живота на Едит в толкова голяма степен или пък, напротив, някъде там е имало купчина с книги по философия, които са вълнували съзнанието й?
Публикувам и още няколко снимки от посещението си там: